Ny boendeform?

Vill du byta bostad eller hyra ut i andra hand? Här finns lite information om vad som gäller då.

Bostadsbyte

Enligt hyreslagen har en hyresgäst med förstahandskontrakt rätt att byta sin lägenhet genom ett direktbyte.
Bytet kan gälla ett internt byte med en annan hyresgäst hos Ekerö Bostäder eller ett externt byte med någon som bor hos en annan hyresvärd. Ekerö Bostäder godkänner endast byte med hyresrätter.

Du som är registrerad i vårt kösystem kan, efter inloggning på Mina Sidor, se bytesannonser som finns på Bytestorget, men du måste vara hyresgäst för att kunna lägga upp en egen bytesannons.

Ett byte måste alltid godkännas av alla inblandade hyresvärdar.
Ansökningsblanketter måste fyllas i av samtliga parter i bytet.
Ansökningsblanketter för direktbyten kan laddas hem via länkarna nedan - skriv ut, fyll i och skicka in till AB Ekerö Bostäder, Box 241, 178 24 Ekerö.

Hyra ut i andra hand

Man behöver beaktansvärda skäl och hyresvärdens (eventuellt hyresnämndens) tillstånd för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Som beaktansvärda skäl för andrahandsuthyrning räknas studier eller arbete på annan ort, nytt provboende eller sjukdom. Tillstånd ges normalt för maximalt ett år. Det är alltid förstahandshyresgästen som ansvarar för hyresinbetalningar och för vad som händer i lägenheten. En andrahandshyresgäst får aldrig överta ett kontrakt, även om förstahandshyresgästen väljer att inte flytta tillbaka till lägenheten.

Ansökningsblankett och information om vilka regler som gäller kan laddas hem via länkarna nedan - skriv ut, fyll i och skicka in till AB Ekerö Bostäder, Box 241, 178 24 Ekerö.