Dags att flytta in eller ut

Dags att flytta in

Så här gör du adressändring

När du ska flytta ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (www.skatteverket.se/flytta). När du anmäler flytt blir du folkbokförd på den nya adressen. Det är gratis och kan göras i Skatteverkets e-tjänst eller via pappersblankett.

Gör din anmälan innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in. Rätt adress i folkbokföringen innebär bland annat att myndigheter och många andra aktörer i samhället har din riktiga adress. Önskar du eftersändning av din post beställer du det hos svensk adressändring (www.adressandring.se).

Notera att lägenhetsnumret är en del av din adress. Lägenhetsnumret består av fyra siffror som visar på vilken våning, och var på våningen, som lägenheten finns. Du hittar lägenhetsnumret i ditt hyresavtal och på dörren till din lägenhet.

Kom ihåg att du som är inneboende eller hyr en lägenhet i andra hand inte ska ange c/o i din flyttanmälan. Du måste se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.

Detta gäller för att hämta ut nycklar.

Som inflyttande hyresgäst kvitterar du ut samtliga nycklar hos oss på vårt kontor, Bryggavägen 110, Hus A2, efter klockan 13.00 den första vardagen i månaden. Ring och boka en tid för utkvittering på 08-420 032 00. Kan du inte själv vara på plats kan du skicka ett ombud som ska ha med sig en fullmakt samt kunna visa upp din och egen legitimation.

Om nycklarna lämnas över direkt av den avflyttande hyresgästen är det mycket viktigt att inflyttande hyresgäst, inom en vecka, visar upp och kvitterar samtliga nycklar hos Ekerö Bostäder. Detta för att undvika att fel hyresgäst debiteras för eventuellt saknade och/eller felmärkta nycklar.

Tänk på detta när det är dags att flytta in.

Några saker kan vara bra att känna till inför inflyttningen.

Är lägenheten inte i det skick du förväntade dig? Är det fel som måste åtgärdas direkt, ska du kontakta oss. Tänk på att inte flytta in några saker och att inte gå in med skor innan du kollat städningen. Är du missnöjd med städningen är det viktigt att vi får en chans att kontakta den tidigare hyresgästen innan du har börjat flytta in eller städa själv.

Flyttkartonger och sopor I alla områden finns hushållsnära källsortering där du kan lämna alla dina sopor i de kärl som finns uppställda. Tänk på att inte lämna dina sopor bredvid kärlen.

Bilparkering Vi arbetar för att hålla bilarna borta från området. Tänk på att inte blockera tillfartsvägarna i onödan, och att du bara får stå inne i området för omedelbar in- och/eller urlastning. Så snart som möjligt måste bilen parkeras på gästparkeringen som finns i området eller om du hyr en egen bilplats.

Det är jätteviktigt att du har en hemförsäkring!

Det är jätteviktigt att du ser till att ha en hemförsäkring. Om du inte redan har en hemförsäkring, måste du teckna en sådan. Den täcker det mesta av dina kostnader om du råkar ut för inbrott i lägenheten, skada, brand med mera.

Du måste själv teckna elhandelsavtal.När du flyttar in har Ekerö Bostäder gjort en anmälan om nytt elabonnemang hos nätägaren. På Ekerö är det Ellevio som äger elnätet. Förutom det elnätsavtal som du fått behöver du även ett elhandelsavtal med det bolag som du köper elen av. Du väljer själv vilket
elhandelsföretag du vill använda. Om du inte väljer något elhandelsföretag anvisar Ellevio dig till Fortum Markets som är deras elnäthandelsföretag.

Glöm inte att också avsluta ditt gamla abonnemang i den lägenhet du flyttar ifrån.

Bredband

I alla områden utom på Hovgårdsvägen, finns bredbandsfiber dragen. Det är IP-Only som ansvarar för fibern och de erbjuder idag öppet nät till boende där fibern finns installerad. Är du intresserad av internetabonnemang via din fiberuppkoppling kontaktar du IP-Onlys kundtjänst på telefon på 0200-43 00 00 (vardagar 8:00-17:30) eller kundservice@ip-only.se.

TV

I våra områden är det TV via fibernätet som gäller. För att kunna se bas-utbudet (SVT1, SVT2, TV4, SVT 24, Barnkanalen, Kunskapskanalen och Kanal 6) som ingår i hyran, behöver du en digitalbox. Det är Sappa som är ansvarig för TV-distributionen i våra bostadsområden. Vid fel i bas-utbudet felanmäls det till Sappas kundtjänst på: Telefon 0774-444 744 eller via e-post: hej@sappa.se.

Vill du ha fler TV-kanaler kan du kontakta Sappa för att ta del av deras kanalerbjudanden.

Vill du ha en annan TV-leverantör än Sappa behöver du kontakta kundservice på IP-Only (tel:0200-43 00 00) där du förklarar att du valt att byta leverantör av TV. Efter att det är gjort kan du kontakta valfri leverantör som först då kan aktivera sin TV-signal via IP-Onlys nät. Du kan på IP-Onlys hemsida se vilka övriga samarbetspartners de har både vad det gäller TV, internet och telefoni.

Dags att flytta ut

När du har bestämt dig för att flytta från din lägenhet måste du lämna in en uppsägning av den (gäller inte vid byte). Uppsägningstiden är tre hela månader från det månadsskifte som infaller närmast efter uppsägningsdatumet. Omflyttning sker alltid första vardagen i månaden!

Tänk på att det endast är skriftlig uppsägning gäller och du kan göra det på två sätt. Antingen fyller du i fälten om uppsägning längst ner på baksidan av ditt hyreskontrakt eller så fyller du i vår blankett för uppsägning. Viktigt är att du anger ett aktuellt telefonnummer som vi kan nå dig på.

Vi skickar en skriftlig bekräftelse på uppsägningen där du också får ett datum för besiktning av lägenheten samt datum för visning. Det är alltid hyresgästen själv som visar lägenheten. Passar inte datumet är det viktigt att du hör av dig till Ekerö Bostäder omgående för att boka en ny tid.

Före besiktningen måste du tänka på följande:
All utrustning som hör till lägenheten (dörrar, hatthyllor, gardinbeslag och liknande) måste finnas i lägenheten vid besiktningstillfället. Vid onormalt högt slitage i lägenheten kan du bli ersättningsskyldig.

Vad händer nu?
När du lämnat in din uppsägning börjar Ekerö Bostäder att söka efter en ny hyresgäst och kommer därför att boka in ett datum för visning av lägenheten med dig. På så sätt blir det bara ett visningstillfälle. Bra att veta är att Ekerö Bostäder aldrig lämnar ut ditt telefonnummer till sökanden.

När du sagt upp ditt kontrakt skickar vi en skriftlig bekräftelse på uppsägningen där du också får ett datum för besiktning av lägenheten. Passar inte datumet är det viktigt att du hör av dig till Ekerö Bostäder omgående för att boka en ny tid.

Före besiktningen måste du tänka på följande:

All utrustning som hör till lägenheten (dörrar, hatthyllor, gardinbeslag, tv-box och liknande) måste finnas i lägenheten vid besiktningstillfället. Vid onormalt högt slitage i lägenheten kan du bli ersättningsskyldig.

När du lämnat in din uppsägning börjar Ekerö Bostäder att söka efter en ny hyresgäst och kommer därför att boka in ett datum för visning av lägenheten med dig. På så sätt blir det bara ett visningstillfälle. Bra att veta är att Ekerö Bostäder aldrig lämnar ut ditt telefonnummer till sökanden. En lägenhet ligger vanligtvis publicerad på hemsidan i 7 dagar. Därefter påbörjas arbeten med de sökanden med högst bopoäng, vilka kommer att erbjudas visning.

Under rubriken Blanketter finns en checklista med städtips att ladda ner inför utflytten. Lägenheten ska vara i bra skick när ni flyttar. Nästa hyresgäst ska kunna flytta in utan ytterligare städning. All utrymmen som ni förfogat över måste städas såsom lägenhet, förråd, garage och balkong.

Var noga när ni städar. Om ni har slarvat med flyttstädningen kan ni tvingas betala ersättning för hyresvärdens kostnad för en städfirma.

Som utflyttande hyresgäst lämnar du tillbaka samtliga nycklar hos oss på vårt kontor, Bryggavägen 110, Hus A2, före klockan 12.00 den första vardagen i månaden. Ring och boka tid för inlämning på 08-420 032 00.

Om nycklarna lämnas över direkt av den avflyttande hyresgästen är det mycket viktigt att inflyttande hyresgäst, inom en vecka, visar upp och kvitterar samtliga nycklar hos Ekerö Bostäder. Detta för att undvika att fel hyresgäst debiteras för eventuellt saknade och/eller felmärkta nycklar.