Spara energi i tvättstugan

Spara energi i tvättstugan

Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan. Ett gammalt torkskåp i en tvättstuga kan dra lika mycket energi som en normalstor villa på ett år.

Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin. Och centrifugera väl – det förkortar torktiden och energiåtgången.

Tvätta inte i för hög temperatur. Använd energiprogram om det går. Dagens tvättmedel tvättar lika rent i 40 grader som 60 grader. Överdosera inte tvättmedlet utan läs på paketet hur mycket som behövs.

Tänd inte trapphusbelysningen om det inte behövs. Och släck om det står och lyser i onödan. Om fönstren i trapphusen är öppna stäng dem. Ställ inte upp porten utan se till att den hålls stängd (det handlar även om din trygghet). Använd inte hissen om du inte behöver.

Låt tvätten hängtorka om det inte är så bråttom! Använd torktumlare och torkskåp sparsamt – de är stora energitjuvar! Ett hushåll som tumlar sin tvätt fyra gånger i veckan skulle spara el för närmare 800 kronor per år på att hänga tvätten i stället för att torktumla.