Ny boendeform?

Hyra ut i andra hand

Du måste ha bott i din nuvarande lägenhet i minst 12 månader för att få hyra ut den i andra hand.

Man behöver beaktansvärda skäl och hyresvärdens (eventuellt hyresnämndens) tillstånd för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Som beaktansvärda skäl för andrahandsuthyrning räknas studier eller arbete på annan ort, nytt provboende eller sjukdom. Tillstånd ges normalt för maximalt ett år. Det är alltid förstahandshyresgästen som ansvarar för hyresinbetalningar och för vad som händer i lägenheten. En andrahandshyresgäst får aldrig överta ett kontrakt, även om förstahandshyresgästen väljer att inte flytta tillbaka till lägenheten.

OBS! Hyran vid en andrahandsuthyrning får inte vara högre än den hyra som förstahandshyresgästen betalar, med eventuellt tillägg för möbler (max 15 procent) och andra nyttigheter som till exempel el, bredband och tv-kanaler. Om hyresgästen tar ut en för hög hyra vid en andrahandsuthyrning, kan hyresgästen förlora sitt hyreskontrakt med omedelbar verkan.

Ansökningsblankett och information om vilka regler som gäller kan laddas hem under rubriken Blanketter – skriv ut, fyll i och skicka in till AB Ekerö Bostäder, Box 241, 178 24 Ekerö.

Inneboende

Att hyra ut ett rum eller en del av din lägenhet medan du själv bor i lägenheten är att ha inneboende. Du behöver inte ha din hyresvärds tillstånd för att ha inneboende, men du måste själv bo där samtidigt.
Att hyra ut hela eller delar av din lägenhet till någon/några andra medan du inte bor i lägenheten kallas för andrahandsuthyrning.

OBS! Tänk på att det finns gränser för hur många som får bo i lägenheten:

1 rok eller minst 49 kvm, max tre personer
2 rok eller minst 70 kvm, max fyra personer
3 rok eller minst 90 kvm, max sex personer
4 rok eller minst 110 kvm, max åtta personer
5 rok eller minst 120 kvm, max tio personer

Byta bostad

Du måste ha bott i din nuvarande lägenhet i minst 12 månader för att få byta den. 

Enligt hyreslagen har en hyresgäst med förstahandskontrakt rätt att byta sin lägenhet genom ett direktbyte.
Bytet kan gälla ett internt byte med en annan hyresgäst hos Ekerö Bostäder eller ett externt byte med någon som bor hos en annan hyresvärd. Ekerö Bostäder godkänner endast byte med hyresrätter.

Du som är registrerad i vårt kösystem kan, efter inloggning på Mina Sidor, se bytesannonser som finns på Bytestorget, men du måste vara hyresgäst för att kunna lägga upp en egen bytesannons.

Ett byte måste alltid godkännas av alla inblandade hyresvärdar.
Ansökningsblanketter måste fyllas i av samtliga parter i bytet.
Ansökningsblanketter för direktbyten kan laddas hem under rubriken Blanketter – skriv ut, fyll i och skicka in till AB Ekerö Bostäder, Box 241, 178 24 Ekerö.