Vi bygger bostäder

Klicka på bilderna för att göra dem större.

I oktober 2016 köpte Ekerö Bostäder fastigheten Stenby 15:29 strax ovanför färjeläget på Adelsö av kommunen. Tanken var att hjälpa till att utveckla Adelsö och Munsö genom att ge fler människor möjlighet att få en hyresbostad i denna fina och anrika del av Ekerö kommun.

Bygglovet för 24 lägenheter i 12 fina parhus blev klart i september 2021 och det första spadtaget togs den 25 november samma år.

Bostäderna invigdes vid en ceremoni den 5 maj 2023 och inflyttning skedde den 1 juni 2023.

Första spadtaget

Det här spadtaget är ett viktigt sådant för landsbygden på såväl Adelsö som Munsö. Bostäderna behövs för att bevara och utveckla den service som behövs här.

Det sa Ove Wallin, kommunstyrelsens vice ordförande, vid det första spadtaget och fortsatte ”Men bostäderna i sig gör ingen skillnad, det är människorna som kommer bo där som är med och bygger samhället med förskola, skola, affärer, föreningslivet och andra verksamheter.”

Norrland VA utförde markarbetet på fastigheten och genom Sveriges Allmännytta upphandlades Heikius Hus Talo för att bygga de 12 parhusen i Stenby.

De smälter fint in med de befintliga sex parhusen i brf Lillängen som finns på fastigheten intill.

Husen har röd, stående träpanel på fasaderna och taken är belagda med betongpannor. Alla bostäderna har trappa ned på baksidan och en liten förstutrapp med eget förråd på framsidan.

Så här ser husen ut

Nedan ser du en skiss på hur området ser ut. På skissen är bostäderna i brf. Lillängen något rastrerade för att visa hur de ligger i förhållande till våra nyproducerade lägenheter.

De nordliga av Ekerö Bostäders hus har gatuadress Slagarvägen med numrering anpassad till bostadsrätterna. Den nybyggda, södra vägen har fått namnet Tegelbrännarvägen och husen där får helt ny numrering med udda nummer från nr. 7 – 33.