Att tänka på inför vintern

Nu börjar temperaturen utomhus att sjunka och vintern närmar sig. Då är det några viktiga saker du ska tänka på.

Stäng av utkastaren

Vi vill påminna dig som har uteplats om att stänga av utkastaren för vintern. Koppla loss eventuell vattenslang och se till att kranen är ordentligt avstängd. Risken är annars att kranen kommer att stå och droppa och många liter vatten försvinner till ingen nytta. Blir det frysgrader och det finns vatten kvar i påkopplad vattenslang är det risk för att slangen spricker när vattnet fryser, och att vi får ett stort vattenläckage när det sedan blir mildväder.

Skydda dina utemöbler

Om snön blir riklig kommer takskottning att utföras och det är omöjligt för skottarna att se över kanten på taket för att ta hänsyn till föremål som står nedanför. Se därför till att placera dem ur vägen för eventuellt ras från taket. Det finns risk att utemöbler och annat som placerats tokigt, skadas eller förstörs helt.

Surra fast utemöbler

Det finns alltid risk för starka vindar. När de kommer i samband med isbildning finns stor risk för att utemöbler blåser/kanar iväg och faller ner från balkonger och gå sönder eller i värsta fall skada personer nedanför. Se därför till att surra fast utemöbler som står ute under vintern.

Ha snöfritt vid entré, brevlåda och parkeringsplats

För dig som bor i radhus är det viktigt att ha koll på din egen entré. Du ansvarar nämligen själv för att skotta kring din entré och din brevlåda. Om det inte är skottat vid din brevlåda finns det risk att brevbäraren inte delar ut din post. Samma sak för dig med avtal för parkeringsplats. Din plats ska hållas fri från snö och is. Har du garage kan det vara en god idé att se till att ha islösande låsspray till låset om det skulle frysa. Nyckeln värmer du enkelt med din egen utandningsluft eller med en tändare.

Här kan du läsa mer om Ekerö Bostäders snöröjningsplan.