Vanliga frågor

Söka bostad

Husdjur är mysiga familjemedlemmar, men det finns vissa saker man måste tänka på när man bor i ett flerfamiljshus. Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd § 36 säger:
”Husdjur eller andra djur som hålls i fångenskap skall förvaras och skötas så att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer.”

Sådan olägenhet är t.ex. när en hund står i en lägenhet och skäller stora delar av dagen, eller när en hund upprepade gånger rastas på en planerad gräsyta. Miljö- och byggnadsnämnden kan i båda fallen förbjuda ägaren att ha hund. En utekatt kan ställa till med bekymmer för grannarna genom att förorena i sandlådan eller i rabatter, revirmarkera på bilar, utemöbler etc.

Kattägare…

  • När det är dags för rastning, följ med katten ut. Håll den i koppel eller se till att katten inte smiter iväg på egen hand.
  • Gör som de flesta hundägare, plocka upp efter katten. Lägg den förslutna påsen i närmaste hundlatrin/papperskorg.
  • Ta som regel att hålla din katt inomhus från det att den är liten.
  • Ha halsband på katten med ägarens namn och telefonnummer.
  • Hankatter bör kastreras och honkatter steriliseras.
  • Spola aldrig ner kattsand i toaletten. Sanden bildar en propp i rören och täpper till avloppet. Släng sanden i hushållssoporna i en väl försluten påse.
  • Du ansvarar alltid för din katt även om det är en utekatt.

Hundägare…

  • När det är dags för rastning, gå ut med hunden i koppel eller på annat sätt så att den inte smiter iväg på egen hand.
  • Kom ihåg att plocka upp efter hunden. Lägg den förslutna påsen i närmaste hundlatrin/papperskorg.
  • Ha halsband på hunden med ägarens namn och telefonnummer.
  • Förebygg att hunden inte står och skäller i lägenheten när du är borta.

OBS! Hänsyn måste visas till personer som är pälsdjursallergiker samt personer som är rädda för hundar och/eller katter.

Om du har fyllt 16 år och har svenskt personnummer kan du gratis registrera dig i vår bostadskö. Klicka på länken Registrera dig och fyll i de uppgifter som efterfrågas för att skapa en inloggning till Mina Sidor. När du fyllt i alla uppgifter börjar du samla bopoäng (ett poäng per dag) och du kan boka intresse på lediga lägenheter. Bostadskön är helt gratis, men du måste logga in minst en gång inom en 12-månadersperiod för att inte tappa dina bopoäng.

För varje dag du är registrerad i vår bostadskö får du en poäng (en så kallad bopoäng). För varje ledig lägenhet bildas en kö av de som har bokat intresse för just den bostaden. Köplatsen avgörs den prioriteringsgrupp de tillhör och av antalet bopoäng de har.

Kösystemet har två prioriteringsgrupper:

Prioritet 1: Personer folkbokförda i Ekerö kommun
Prioritet 2: Övriga bostadssökande

Man måste logga in på Mina Sidor minst en gång per 12-månadersperiod för inte den ifyllda intresseanmälan ska raderas och man tappar alla sina köpoäng.

Läs mer om kösystemet här

Det är omöjligt att säga hur lång väntetiden är för en bostad hos oss. Det är helt beroende på vilka och hur många bostäder som blir tillgängliga. Sedan beror det på vilka som bokar intresse på samma bostad som du, vilken bopoäng de har och vilken prioriteringsgrupp de tillhör. Mellan tummen och pekfingret kan det röra sig om mellan 5 – 8 år, men det kan ta både längre och kortare tid, beroende på vilken typ av bostad du söker.

Mer om hur prioriteringssystemet fungerar kan du läsa här.

Våra hyresgäster kan hyra parkeringsplatser med och utan eluttag samt carport- och garageplatser. Tillgången varierar i våra områden och ibland är det kö speciellt till garage och parkeringsplatser med eluttag. Är du intresserad av att hyra parkeringsplats eller garage kontaktar du vår uthyrare på telefon 08-420 032 04 eller via e-post.

Ja, du kan bli spärrad i kösystemet av två olika anledningar:

  1. Du har fått ett kontrakt hos Ekerö Bostäder och du blir då spärrad från att boka intresse på en ledig bostad under ett års tid.
  2. Du har svarat nej eller inte svarat alls på tre erbjudanden som du fått under en 12-månadersperiod, och har därför spärrats från att boka intresse på en ledig bostad i ett års tid.

Du förlorar inga bopoäng utan fortsätter få en poäng per dag under tiden du är spärrad, förutsatt att du loggar in på Mina Sidor minst en gång under en 12-månadersperiod. Efter ett år försvinner spärren automatiskt.

Nej, tyvärr. Vi ger inga förturer till bostad hos oss utan följer strikt vårt kösystem där prioritetsgrupp och bopoäng är avgörande.

Månadshyra för parkering/garage för år 2023 ser du här:

MC-plats: 277 kr
P-plats utan el: 277 kr
P-plats med el: 387 kr
Carport: 553 kr
Garageplats utan el: 553 kr
P-plats laddplats och el 664 kr (endast Wrangels väg)
Garageplats med el: 664 kr

Dina bopoäng kan ha nollställts av två anledningar:

  1. Du har fått en bostad hos Ekerö Bostäder och skrivit kontrakt. Då nollställs dina bopoäng och du måste registrera om dig på Mina Sidor.
  2. Du har missat att logga in på Mina Sidor under en 12-månadersperiod och du har därför tappat dina bopoäng och måste registrera om dig för att på nytt börja om med att samla bopoäng.