Adelsö Hembygdsgård

Lite historik

Den 23 juni 2020 fattade Ekerö kommuns fullmäktige följande beslut ”Kommunfullmäktige beslutar att ge Ekerö Bostäder i uppdrag att genomföra förvärv av Adelsö hembygdsgård från Ekerö pastorat” och den 4 januari 2021 tog Ekerö Bostäder över fastigheten.

Adelsö hembygdsgård ligger mycket vackert beläget som närmaste granne med världsarvet Hovgården.
Det som idag är Adelsö hembygdsgård donerades på 1930-talet av en avliden Adelsöbo till Adelsö Kommun och dess befolkning. Det var 1939 som Adelsö kommun beslutade att dåvarande Uppgårdens ladugård skulle byggas om till hembygdsgård, och den har sedan dess spelat en stor roll i Adelsöbornas förenings- och kulturliv. Vid kommunsammanslagningen till Ekerö kommun år 1971, övergick egendomen i den nya kommunens ägo. År 2008 sålde Ekerö kommun hembygdsgården till Ekerö pastorat med villkoret är att hembygdsgården även fortsättningsvis är öppen för allmänheten.

I dag finns det två fasta hyresgäster i lokalerna. Dels en förskola och dels en brandstation. Ekerö Bostäders intention är att fortsätta förvaltningen med den nuvarande verksamheten intakt, och vi hoppas därmed kunna vara en bidragande aktör i bevarande och fortsatt utvecklande av Adelsös kultur- och föreningsliv.

Att hyra hembygdsgården

Den del av hembygdsgården som vi kallar för Skeppet (se planbild nedan) kan hyras av föreningar och privatpersoner för träffar och tillställningar. Det finns även en mindre möteslokal, Jollen, som kan hyras kvällstid. Observera att hall och toaletter nyttjas gemensamt både av sällskap i Jollen och i Skeppet samt även av allmänheten mellan kl. 11.00-17.00, då ytterdörren skall vara olåst. Mer information om detta har Leila Halvardsson som är kontaktperson för uthyrningen. Henne når du på telefon: 08-420 032 04 vardagar mellan kl. 08.30-12.00, eller via e-post: leila.halvardsson(at)ekerobostader.se.

Planlösning lokaler Adelsö hembygdsgård

Klicka på bilden för att se den i större format.

Skeppet

Skeppet är en lokal på ca. 150 kvm och den kan hyras för privat fest eller för föreningsaktiviteter.  Här får max 100 personer vistas samtidigt. Bord, stolar och fullt utrustat kök med köksutrustning finns i lokalen för 50 personer. Tillgång till toaletter finns i entréhallen. Filmduk finns men det finns ingen ytterligare teknisk utrustning.
Tillfällig övernattning för max 30 personer får ske i denna lokal. Observera att det då måste först en anmälan till Södertörns brandförsvarsförbund göras innan övernattningstillfället samt att bekräftad anmälan ska visas upp för AB Ekerö Bostäder.
Anmälan om tillfällig övernattning samt regler för detta hittar du här: Anmälan Tillfällig Övernattning SBFF
Hyra: 250 kr/tim alternativt 2 000 kr/dygn (kl. 12.00-12.00).

Jollen

Jollen är en möteslokal på 45 kvm. med sittplats för max 10 personer som kan hyras för möten och konferenser. Konferensbord, stolar och bildskärm finns. Ingen ytterligare konferensutrustning finns. Dessutom finns ett litet pentry med mikrovågsugn, vattenkokare och kaffebryggare (samt glas, porslin och bestick) i lokalen. Tillgång till toaletter finns i entréhallen.
Lokalen disponeras av kommunens informationscenter dagtid mellan kl. 11.00 – 17.00, men är tillgänglig att hyra varje kväll mellan kl. 17.00 – 06.00.
Hyra: 150 kr/tim mellan kl. 17.00 – 06.00.

Uthyrningsregler:

  • Vid frekvent veckohyra utgår 50% rabatt på timhyran.
  • Lokalen kan nyttjas från hyrestiden början och skall lämnas väl städad efter hyrestiden slut.
  • Avbokning måste göras senast 48 timmar innan bokningens start, annars faktureras fullt belopp.
  • Övernattning får ej ske i lokalen utan tillstånd.
  • Lokalen, toaletter, hall och kök skall städas innan hyrestidens slut.
  • Stolar och bord i lokal Skeppet skall ställas i alkoven innan lokalen lämnas.
  • Allt porslin och köksutrustning skall diskas och ställas på avsedd plats
  • Hushållssopor kan slängas i avsett kärl, övriga sopor får hyrestagaren ta med till återvinning.

Adelsö hembygdsgård.

Hitta hit

Adress: Adelsö ringväg 112, 178 92 Adelsö.

Hitta hit kommunalt: Från Brommaplan ta buss 312 mot Adelsö. Åk över färjan med bussen och hoppa av vid hållplats Hembygdsgården.

Hitta hit med bil: Från Brommaplan följ Ekerövägen förbi Ekerö centrum fortsätt förbi Träkvista torg och följ vägen i cirka 25 km till Sjöängen. Ta gratisfärjan över till Adelsö håll vänster mot Adelsö kyrka, efter cirka 2.5 km ta första höger (efter fotbollsplanen) in på Hembygdsgårdens grusparkering. Färjan avgår två gånger i timmen (07 och 37 från Munsö) med två extra avgångar under rusningstrafik.

Här är en kartlänk som visar Adelsö hembygdsgård.