Frosta av frys

När frysen börjar bli full av is är det dags att frosta av den. En nedisad frys drar mycket ström och håller inte maten lika kall. Det är också ett bra tillfälle att rensa ut matvaror som kanske har legat där för länge.

Passa gärna på att frosta av din frys under en kall vinterdag, för då kan du förvara matvarorna utomhus. Om det däremot är varmt ute kan du stoppa maten i sopsäckar av plast och vira ett isolerande duntäcke runt.

Det kan ta ganska lång tid innan all is har smält. Ett tips för att snabba på processen är att ställa in en bunke med varmt vatten på en av hyllorna. Hacka inte bort isen med något vasst föremål, då frysgallret och väggarna kan bli skadade.

Isen bildas av fukt från lägenheten som kommer in varje gång frysdörren öppnas. Det finns alltid lite fukt i en lägenhet och det är inget att göra åt. Men tänk på att inte ställa in varm mat i frysen, för då blir ångan till is.

Se till att frosta av frysen med jämna mellanrum. Dina matvaror håller mycket bättre då och frysen drar mindre ström, vilket är bra för miljön.

Frosta av frysen:

  1. Varje gång som du öppnar frysdörren kommer det in fukt från lägenheten. Fukten fryser till is och bildar efter ett tag stora isklumpar. Om det börjar bli svårt att dra ut lådorna eller att stänga dörren är det hög tid att frosta av frysen.
  2. Börja med att stänga av frysen och ställ upp frysdörren. Låt nedersta lådan sitta kvar och samla upp smältvattnet som droppar ner. Lägg tidningar och en handduk på golvet framför. Ofta går det också att ställa en långpanna på golvet.
  3. Om det är mycket is i frysen är ett bra knep att ställa in en skål med hett vatten. Då skyndar du på processen. Byt ut vattnet när det har svalnat. Låt isen smälta och ramla loss. Försök inte att hacka bort den med vassa föremål för då kan frysen bli skadad.
  4. När isen har smält så passa på att rengöra frysen. Glöm inte att torka bort smuts från gummilisterna. Diska lådor och löstagbara hyllor, om det behövs. Se till att frysen är helt torr innan du slår på den igen. När den har nått rätt temperatur är det dags att ställa tillbaka matvarorna.