Rensa golvbrunnen

Har du stopp i golvbrunnen eller problem med dålig lukt i badrummet? Då är det förmodligen dags att rensa avloppet. Det är snabbt gjort och här visar vi hur det går till.

Om vattnet inte rinner undan från duschen eller badkaret är det förmodligen stopp i golvbrunnens vattenlås. Där fastnar gärna hår och tvålrester och hindrar vattnet från att rinna undan. Vattenlåset ska hindra att dålig lukt tränger upp från avloppsröret. Men om det samlas hår, tvål och smuts i vattenlåset börjar det lukta illa från avloppsbrunnen.

Ett modernt vattenlås ser ut som en liten hink. Det går lätt att lyfta upp eller vrida loss och kan då enkelt rengöras på in- och utsidan. Tänk på att den lilla gummilisten ska sluta tätt när du sätter tillbaka vattenlåset. En modern lägenhet är så välisolerad att det kan uppstå undertryck när man stänger ytterdörren och då kan vattenlåset hoppa loss.

Om du har varit borta en längre tid kan vattenlåset torka ut. Det gäller särskilt under sommaren när det är varmt. Då spolar du bara vatten på golvbrunnen så fylls vattenlåset på igen.

Så här gör du ren din golvbrunn

  1. Börja med att ta bort silen. En del silar går att lyfta upp, medan andra sitter fastsatta med skruvar.
  2. Lyft upp vattenlåset som liknar en liten hink och avlägsna tvålrester och hår från in- och utsida.
  3. När du sätter tillbaka vattenlåset se till att gummipackningen sluter tätt, annars kan lukt tränga upp från avloppsröret.
  4. Avsluta med att fylla vattenlåset med nytt vatten. Sätt därefter tillbaka silen.