Rensa vattenlås

Om vattnet rinner undan sakta från handfatet beror det nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset. Att åtgärda det är lättare än vad du tror. Ofta behövs bara en vaskrensare i gummi.

Den vita klumpen under handfatet är ett vattenlås som förhindrar att dålig lukt tränger upp från avloppsröret. Hårstrån, tvålrester och smuts fastnar lätt i vattenlåset och kan sätta sig som en propp, som hindrar vattnet att rinna ut.
Då är en vaskrensare bra att ha till hands. Den kostar under hundralappen och går att köpa i byggaffärer och i välsorterade varuhus. Pressa fast vaskrensaren över avloppshålet och fyll handfatet till hälften med vatten. Prova sedan att pumpa upp och ner och i de flesta fall släpper smutsproppen av luftsuget som uppstår.
Om inte problemet går att lösa med vaskrensaren testa i stället att rengöra vattenlåset. Det gör du genom att skruva av underdelen av vattenlåset. Ställ en hink under innan för att slippa smutsigt vatten på badrumsgolvet. Om inte vattnet rinner undan från tvättstället efter den åtgärden så kontakta Kundcenter som ser till att din bovärd kommer.

Så här rensar du vattenlås

  1. Börja med att täcka för avrinningshålet med tummen eller en tejpbit. Tryck därefter fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll halva handfatet med vatten och pumpa upp och ner med vaskrensaren.
  2. Om inte smutsproppen släpper med hjälp av vaskrensaren testar du att rensa vattenlåset. Ställ först en hink under handfatet för att förhindra att smutsigt vatten hamnar på golvet.
  3. Skruva loss underdelen av vattenlåset med handkraft. Använd inte något verktyg.
  4. Använd ett finger eller en skruvmejsel och peta bort all synlig smuts. Kontrollera att inget sitter kvar genom att titta ner i handfatets avloppshål.
  5. Skruva sedan tillbaka vattenlåsets underdel och kontrollera att den håller tätt.