Rengör spis och ugn

Håll spisplattor och ugn rena från smuts och fett innan det bränns fast. Tvätta spisen med ljummet vatten och diskmedel. Skurnylon eller stålull / tvålull tar effektivt bort fläckar på plattorna men kan skada emaljen på spisen. De flesta spisar går att dra fram – så glöm inte att göra rent bakom spisen.

Du som har spishäll

Vid normal rengöring av hällen ska den vara avsvalnad. Använd endast av till-verkaren rekommenderat rengöringsmedel.

Viktigt! Stålull, repande rengöringssvampar, skurmedel, kemiskt aggressiva rengöringsmedel, ugnsspray eller fläckborttagningsmedel får aldrig användas.

Lätt nedsmutsad häll:

Ta bort fläckar med rakbladsskrapan och torka av med fuktig trasa. Eftertorka med ren fuktig trasa eller hushållspapper om handdiskmedel använts och torka därefter torrt med hushållspapper.

Starkt nedsmutsad häll:

Ta först bort allt överkok med hjälp av rakbladsskrapan, helst innan hällen svalnat. Använd, när hällen svalnat, det rekommenderade rengöringsmedlet och en fuktig trasa och gnid ordentligt på fläckarna. Det kan ta lång tid och ibland behöver rengöringen upprepas, innan hårt inbrända fläckar och missfärgningar från till exempel ett aluminiumkärl försvinner. Eftertorka med en ren fuktig trasa och torka torrt med hushållspapper.

Viktigt! Rengör hällen minst en gång i veckan, med det av tillverkaren rekommenderade rengöringsmedlet, eftersom detta inte bara ger en ren och blank yta, utan även lämnar en smutsavvisande film som skyddar mot eventuella ytskador.

Städa ugnen invändigt

Blanda tvättsåpa med vatten i en blomspruta och spraya sen ugnen invändigt. Vrid upp den till 100 grader och låt stå i 20 min. Stäng av och låt svalna. Sen är det bara att enkelt torka av all gammal ingrodd smuts med en fuktad svamp. Har du ingen såpa hemma – ställ in en djup tallrik med ättika inne i ugnen i 50 grader. Låt stå i en halv till en timme och tvätta sedan rent.