Skötselregler för uteplats och balkong

Skötselregler för uteplats och balkong

Din uteplats och balkong är en del av hur området upplevs för boende och besökare och därför är det viktigt att du tar väl hand om uteplatsen. Det är du själv som ansvarar för skötseln av din uteplats/balkong. Det handlar om att hålla rent och snyggt, klippa gräs, rensa ogräs, beskära buskar och häckar samt underhålla trädäck. Det är du som vår hyresgäst som är ansvarig för skötseln av din uteplats/balkong och att den hålls i gott skick. För allas trygghet och trivsel genomförs löpande tillsyn av uteplatser och balkonger.

På din uteplats, balkong och loftgång har du ansvaret att:

  • Hålla rent och snyggt
  • Inte mata fåglar då fågelmat även lockar till sig skadedjur
  • Rensa rabatter från ogräs
  • Hålla stenlagda ytor ren från tillväxt
  • Klippning av gräsytor, buskar och häckar om så finns.
  • Inte förvara fordon, bildäck, skidor, gamla möbler m.m. på din balkong, loftgång eller uteplats.
  • Halkbekämpa och snöröja på den mark som tillhör lägenheten, exempelvis på balkongen eller vid den egna entrén.
  • Underhålla träkonstruktioner så som altan, plank, staket mm.

Om uteplatsen inte hålls i ett gott skick har vi rätt att åtgärda detta. Du debiteras sedan arbetstiden som går åt för detta på en särskild faktura. Upprepad misskötsel kan vara störande för grannar och omkringboende, vilket kan resultera i en störningsanmälan.

Förvaring

Uteplatser och utrymmen under utvändiga trappor är inte till för förvaring. Det samma gäller din balkong. Lösa föremål, exempelvis cyklar och barnvagnar, ska förvaras i utrymmen avsedda för detta om det finns inom fastigheten, eller i ditt förråd.

Plantera rätt

Tänk på vad du planterar, buskar ska exempelvis inte bli för stora eller slå för många rotskott som leder till problem. Blomlådor ska placeras på insidan av balkongen så att den inte riskerar att falla ner och skada förbipasserande.

Byggnationer/Insynsskydd

Egna fasta byggnationer som staket, skärmväggar och altaner m.m. är inte tillåtna. Du får inte sätta upp insynsskydd på balkonger utan ett skriftligt godkännande av Ekerö Bostäder. Det är heller inte tillåtet att sätta upp en parabol. Tänk på att aldrig fästa något i fasader.

Stängsla in din uteplats

Endast stängsel i grön färg med rektangulära rutor, till en höjd av max 110 cm tillåts. Eventuell tillhörande metallstolpe får ha en diameter på max 35 mm och ska också vara grön, höjden på stolpen ska vara i nivå med stängslet. Stängslet ska vara enkelt att ta ner och får alltså inte vara en fast konstruktion. Kompostgaller fungerar utmärkt eller se alternativt exempel på bilden här intill.

Grillning

Tänk på att du bara får använda elgrill på uteplatsen eller på balkongen, på grund av brandrisken.

Exempel på tillåtet stängsel. Klicka på bilden för att göra den större.

Pooler och studsmattor är inte tillåtna på grund av olycksrisken.

Återställ när du flyttar

Du ansvarar för skötsel fram till det datum då ditt kontrakt löper ut. Den dag ditt kontrakt upphör att gälla ska din uteplats vara återställd i ursprungsskick. Pallkragar och eventuella plantering som du själv har anordnat ska avlägsnas, om inte annat överenskommits med den nya hyresgästen eller med oss. Dessutom ska gräs sås om pallkragar, krukor eller annat har orsakat kala fläckar i gräsmattan.

Frågor och svar

För att förtydliga vanligt förekommande funderingar från hyresgäster, har vi sammanställt nedanstående frågor och svar.

  • När kommer ni och besiktigar min uteplats? Hur sker den?
    Svar: Det sker löpande, det finns inga datum satta utan tillsyn sker kontinuerligt.
    Det vi tittar på är om det är misskött, används som förvaring eller finns fordon uppställda på uteplatsen och gör därefter en bedömning av helhetsintrycket.
  • Vart går gränsen för min uteplats?
    Svar: I dagsläget finns ingen ritning för vart gränserna för uteplatserna går, det är ett arbete som pågår och kommer fortlöpa. Vi kommer presentera när det finns på plats. Då förutsättningarna ser olika ut på våra områden, kommer storleken på uteplatsen att kunna variera.
  • Jag har inte satt upp skärmväggen/planket som finns vid min uteplats, måste jag ändå underhålla den? På vilket sätt ska den underhållas?
    Svar: För de konstruktioner (skärmväggar, plank m.m.) som Ekerö Bostäder har satt upp ansvarar hyresgästen för att minst en gång årligen rengöra dessa för att motverka beläggning på ytan. Är du osäker vem som byggt, kontakta oss!
  • Vad gäller för mig som har balkong?
    Svar: Samma skötselregler gäller för uteplatser som balkong men tänk på att eventuella blomkrukor ska hänga på insidan av balkongen.
  • Vad får jag inte förvara på min uteplats/balkong?
    Svar: Uteplatsen eller balkongen får inte fungera som förråd eller en plats att ställa bråte (såsom grovsopor, avfall, gamla uttjänta prylar och dylikt), fordon (exempelvis mopeder, fyrhjulingar, skoter), bildäck samt gasol- och/eller kolgrill.
  • Jag vill bygga ett staket/altan eller dylikt, får jag göra det?
    Svar: Vi har nu förhandlat klart med hyresgästföreningen och altaner och markis kommer att finnas som tillval på flera av våra områden, mot en något höjd hyra. Mer information om detta kommer framöver och dessa tillval kommer bli ett lyft för våra områden! Egna konstruktioner godkänner vi således inte längre.
  • Får jag sätta upp ett ej permanent insynsskydd? Vassmatta till exempel.
    Svar: Vi kommer ta fram ordningsregler för hur insynsskydden får se ut – vilket material, färg etc. Det som gäller oavsett är att om insynsskyddet t.ex. är i mycket dåligt skick och därmed förfular omgivningen ska det tas ned. På flertalet av våra områden har vi satt upp avskiljande väggar mellan hyresgästernas uteplatser, det är något som vi ser framför oss att göra på fler områden då det ger ett bra insynsskydd.
  • Får jag sätta upp partytält/paviljong/pergola på min uteplats för skydd mot väder och vind? Jag tar bort den när jag flyttar ut.
    Svar: Det går bra under förutsättning att den inte förankras i fasaden eller i någon annan konstruktion, förfular omgivningen eller stör grannar. En sådan anordning får sättas upp under perioden april-oktober, resterande del av året ska de vara helt nedmonterade. De ska också vara utformad i enighet med våra ordningsregler, vilka kommer att finnas tillhands på vår hemsida framöver!
  • Jag vill sätta upp ett växthus på min uteplats – vad gäller?
    Svar: Växthuset får vara maximalt 2,5m2 och ha en maxhöjd på 2,3 m. I övrigt gäller samma regler som ovan, växthuset får inte förankras i fasaden eller i någon annan konstruktion. Den ska inte heller förfula omgivningen så regelbundet underhåll krävs. Tänk på placeringen av växthuset eller odlingar så det genom bevattning m.m. inte skadar fastigheten. Växthuset ska godkännas skriftligt av oss på Ekerö Bostäder för att få sättas upp.
  • Vad gäller vid grillning?
    Svar: När du ska grilla får du bara använda elgrill på uteplatsen eller på balkongen, på grund av brandrisken. På de flesta av våra områden finns iordningställda grillplatser om du hellre vill grilla med kol.
  • Ansvarar jag för att klippa häcken? Vilken höjd ska den vara?
    Svar: Vi klipper ovansidan och utsidan av häcken som vetter ut mot allmänna ytor, för tillfället görs detta en gång årligen av vår entreprenör. Hyresgästen klipper således insidan samt eventuell ytterligare häck som finns på uteplatsen. I dagsläget är det beslutat att den ska vara max 150 cm men det är en fråga vi tittar på och det kan därför komma att justeras något i framtiden.
  • Jag bor i hus med loftgång, får jag placera cykeln utanför min lägenhetsentré?
    Svar: På loftgångar får inga saker placeras med hänvisning till brandrisk och utrymningsmöjligheter samt att räddningstjänsten ska ha fri framkomlighet. På områden där det finns cykelställ/cykelrum ska cyklar placeras i dessa utrymmen.
  • Jag är inte hemma delar av året och kan därför inte sköta om min uteplats, hur gör jag då?
    Svar: Du som har en egen uteplats/balkong ansvarar för skötseln. Kan du inte själv göra detta får du se till att skötseln utförs ändå, t.ex. genom att anlita en firma eller få hjälp av någon annan.
  • Jag klarar inte längre rent fysiskt att sköta om min uteplats, hur gör jag då?
    Svar: Du som har en egen uteplats/balkong ansvarar för skötseln. Kan du inte själv göra detta får du se till att skötseln utförs ändå, t.ex. genom att anlita en firma eller få hjälp av någon annan.
  • Var slänger jag trädgårdsavfall?
    Svar: Vi har i dagsläget komposter på flertalet av våra radhusområden, annars hänvisar vi till kommunens återvinningscentral.